DIANTARA SABAR DAN MENGELUH

Sampingan

Assalamualaikum..
…. antarasabardanmengeluh…mungkin mudah utk bersabar…tp mungkin susah utk elak drmengeluh….bagaimana sebenarnya nak mencari keikhlasan dalam bersabar….
cuba renung situasi dalam kehidupan seharian..sebenarnya banyak benda yg kita selalumengeluhkan…ada org boleh bersabar tp sentiasamengeluh……..apakah tiada keihlasan ketika bersabar….
hmm…maseh belajar utk cuba bersabar sepenuhnya…..jom..mencari keihklasan dalam bersabar..jgn fikir kenapa aq ja yg perlu bersabar….kerna kita x tahu hikmah yg tersembunyi…boleh jadi sikit ja kita perlu bersabar..tp ganjarannya masya Allah…Sesungguhnya Allah Maha Pemurah lg Maha Penyayang..
bersama-samalah kita mendidik hati kita ..walaupun secara perlahan-lahan..i.Allah akan membuahkan hasil…
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjatdanmenghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencanadankesusahan tersebut.
Riwayat al-Hakim
dan berbuat baiklahdanbersabarlah dgn perilaku manusia….part nh mmg susah kan…
Seorang lelaki bertanya:“ Wahai Rasulullah sesungguhnya aku mempunyai beberapa orang kerabat, yang hubungan aku erat dengan mereka tetapi mereka memutuskannya. Aku berbuat baik kepada mereka tetapi mereka berperangai buruk kepadaku, aku bersabar mengahadapi sikap mereka itu tetapi mereka menganggap sikapku itu adalah bodoh.” Kemudian baginda menjawab,” Sekiranya benar sepertimana yang engkau katakan itu maka seolah-olah engkau menyuap mereka dengan abu yang panas, sedangkan engkau sentiasa mendapat pertolongan daripada Allah Taala selama mana engkau berada di dalam kebenaran atas perkara yang demikian itu”.
Riwayat Muslim
dan…bersabarlah dalam berdoa..
Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda:”Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahimdanselama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” Lalu baginda ditanya oleh seseorang:”Apa maksudnya meminta dicepatkan?”Jawab baginda:”Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya:”Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asadanberhenti berdoa.”

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s